Påsketid er æg tid og ikke kun chokoladeæg. Påsken er jo en kristen højtid fyldt med folkelige skikke, hvoraf en del af dem har med æg at gøre. Ægget står symbolsk for frugtbarhed, sundhed og nyt liv. Ægget har mange betydninger, for eksempel graven, som Jesus bryder ud af påskemorgen eller et tegn på forår og frugtbarhed – livet, der bryder igennem vinterens hårde skal.

I dag er de fleste påskeæg af chokolade, og de gives typisk til børnene påskemorgen. Skikken med påskeharen som den glade giver, går tilbage til 1700-tallets Holland og Tyskland.

Men de “rigtige” æg, de er jo både sunde og fulde af gode proteiner. En god gammeldaws synnejysk opskrift på æg er Sol Æg. De spises som en snack til en god øl og en dram hele året rundt. Den opskrift kommer her, og husk lige, at de tager et par dage før de er klar, så start i god tid!!

SOLÆG
  • 20 æg – gerne små eller medium
  • Skallerne af 2 løg
  • 8 spsk salt
  • 2 l vand
SERVERING
  • En god sennep
  • Tabasco
  • Eddike
Tilberedning
  1. Kog æggene i 20 minutter – ja, 20 minutter !! Skyl æggene i koldt vand.
  2. Lad æggene køle lidt af, knus skallen let og læg dem i dine sylteglas.
  3. Kog vandet op med salt og løgskaller, som giver en god farve.
  4. Lad saltlagen køle af og hæld den over æggene – sørg for, at lagen dækker æggene.
  5. Æggene skal stå i minimum 2-3 dage, før de kan serveres. De kan holde sig i 2-3 uger.
Klar til servering
  1. Stil sylteglassene på bordet sammen med øl og snaps!
  2. Hver mand/dame piller selv sit æg, flækker det og fjerner forsigtigt blommen.
  3. I hullet kommer man lige så meget sennep, tabasco og eddike i, som man lyster.
  4. Læg blommen omvendt på det fyldte hul og spis det halve æg i én mundfuld.

Velbekomme!! En ægte synnejysk tradition.

En anden dejlig delikatesse der ofte bliver serveret omkring påsketid, er skidne æg. Selve ordet skidne æg lyder ikke videre lækkert, hvilket er synd, for det er en virkelig lækker ret, der dækker over smilende æg i en sennepssovs. I Danmark har vi mange gode kokke og vi har fundet denne opskrift hos Brødrene Price, som vi kan anbefale. Linket finder du her. Opskrift skidne æg a la Brødrene Price. En hurtig og meget nem opskrift.

Mangler du dekoration til påskebordet så kik her.

VORT UDVALG I PÅSKEDEKORATION

 

Pin It on Pinterest

Share This